Μαρία Βαρούμα
Ιδιοκτήτρια, επαγγελματίας χορεύτρια, δασκάλα χορού & καθηγήτρια χορογράφος

Καθηγήτρια Χορογράφος, Χορεύτρια και Σκηνοθέτης παραστάσεων καθώς και κριτής αγώνων σε επίσημους αγώνες της ΕΣΧΕ σε κατηγορίες σύγχρονου χορού έχει την δική της ομάδα σύγχρονου χορού όπου έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους 1ης θέσης στους αγώνες υπό την αιγίδα του WDC.

Γεννήθηκε στην Νίκαια Αττικής το 1981.

Ξεκίνησε χορό στα 4 της χρόνια και εκπαιδεύτηκε για 11 χρόνια από την Maria Kotseva (διάσημη soloist της Κρατικής Ακαδημίας Σόφιας της Βουλγαρίας) στο κλασσικό μπαλέτο (System Vaganova).  Συμμετείχε στις παραστάσεις της σχολής παίρνοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κλασσικά ρεπερτόρια όπως η Ζιζέλ(ΙΙ πράξη), Δον Κιχώτης (Ι,ΙΙ,ΙΙΙ πράξη), Ωραία Κοιμωμένη (Ι πράξη). Στη συνέχεια μαθήτευσε για δύο χρόνια  με τον Alexei Feoktistov όπου και χόρευαν μαζί ντουέτα κλασσικού μπαλέτου όπως Faust, Sleeping Beauty, la fille mal gardee.

Με το απολυτήριο Λυκείου στα 17 της έδωσε επιτυχείς κατατακτήριες στο Υπουργείο Πολιτισμού για την τριετή της φοίτηση στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή της Δέσποινας Γρηγοριάδου όπου και αποφοίτησε με υψηλό βαθμό παίρνοντας τον τίτλο της καθηγήτριας κλασσικού και σύγχρονου χορού.

Συνέχισε τις σπουδές της στο εξωτερικό για δύο χρόνια στην Κρατική Ακαδημία της Σόφιας στην Βουλγαρία, με προσωπική της εκπαιδεύτρια την πρόεδρο και διευθύντρια της Ακαδημίας, Kalina Bogoeva. Απέκτησε το Bachelor Παιδαγωγού και το Master Χορογράφου.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα  συνεργάστηκε με διάφορες σχολές χορού, θεατρικές ομάδες, χορευτικούς συλλόγους, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδιωτικά σχολεία, μονάδες ολοήμερης  πρωτοβάθμιας σχολικής εκπαίδευσης σαν δασκάλα και χορογράφος Μπαλέτου, Σύγχρονου χορού και Παραδοσιακών χορών σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ως επαγγελματίας χορεύτρια συνεργάστηκε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Alexei Feoktistov σε παραστάσεις κλασσικού ρεπερτορίου που διεξήχθησαν στο Αμερικάνικο Κολλέγιο.

Ξεκίνησε να εκπαιδεύεται και σε άλλα είδη χορού αποκτώντας αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις διδασκαλίας (ΕΣΧΕ-WDC) σε Ballroom χορούς Latin-Smooth American – International style. Επίσης ασχολήθηκε με την διδασκαλία αυτών των χορών για περίπου 15 χρόνια. Εμπλούτισε τις γνώσεις της  αποκτώντας επαγγελματικού επιπέδου πιστοποιήσεις διδασκαλίας και στα γυμναστικά είδη pilates και Ballet tonic.

Άνοιξε την δική της σχολή χορού με την επωνυμία «Σχολή χορού Μαρία Βαρούμα» το 2014 με έδρα τον Κορυδαλλό.

Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Argentine tango όπου και πήρε πτυχία διδασκαλίας από δύο οργανισμούς, το WDC και το Dinzel της Αργεντινής. Σαν ενεργή χορεύτρια με τον παρτενέρ και σύζυγό της Γιώργο Κράνη έλαβαν μέρος σε αγώνες Κυπέλλου και Πρωταθλήματος της ΕΣΧΕ-WDC Ελλάδος  κατακτώντας  την 1η θέση και τον τίτλο του πρωταθλητή και κυπελλούχου Ελλάδος στην κατηγορία pro- pro.

Το 2021 είχε την τιμή να κληθεί μαζί με το σύζυγό της σε παγκόσμιο διαδικτυακό σεμινάριο (λόγω πανδημίας) για το WDC στην βασική τεχνική του Argentine tango .  Το 2022 άνοιξε με τον σύζυγο της την νέα τους σχολή με όνομα «Danza Escena» με έδρα τον Κορυδαλλό.

Η ίδια με τον σύζυγο της ασχολήθηκαν με την επαγγελματική διδασκαλία αναγνωρισμένων πτυχίων καθώς και στην διδασκαλία αγωνιστικού χορού στο Argentine tango. Ως καθηγήτρια σύγχρονου χορού έχει παραδώσει σεμινάρια για δασκάλους και μαθητές  στα συστήματα release και contact improvisation για το Εθνικό Συμβούλιο Χορού Ελλάδος(ΕΣΧΕ). Εκλέχθηκε για τέσσερα έτη μέλος στο διοικητικό συμβούλιο χορού Ελλάδος (ΕΣΧΕ).